Ένα γοητευτικό και κατά προτίμηση νεανικό χαμόγελο για την υπονόηση της υγείας, της ομορφιάς, της επιτυχίας, του πλούτου, της ευτυχίας και της ασφάλειας, είναι μεταξύ των συχνότερα χρησιμοποιούμενων διαφημιστικών μέσων για την προώθηση των πιο διαφορετικών καταναλωτικών προιόντων, από επιδόρπια γιαουρτιού μέχρι στεγαστικά δάνεια. Με άλλα λόγια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι διαφημιστές χρησιμοποιούν χαμογελαστά μοντέλα για να προωθήσουν οποιοδήποτε προϊόν.
Αν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι η πειστικότητα ενός διαφημιστικού μηνύματος δεν εξαρτάται τόσο από το τι λέγεται σε πρώτο επίπεδο, όσο από το τι μεταβιβάζεται μέσω αυτού στο χώρο του ασυνειδήτου, τότε η διαφήμιση αποτελεί μια πολύ εντυπωσιακή ένδειξη για την πολύπλευρη διασύνδεση του ανθρώπινου στόματος και των λειτουργιών του με το σύνολο του ψυχοσυναισθηματικού κόσμου και τις εμπειρίες του ατόμου, με τις αξίες, τις επιθυμίες και τις φαντασιώσεις του.
Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές εκφράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν οι 80 μύες του προσώπου μας. Στη διάλεκτο των χαμόγελων βασικό ρόλο στην αναγνώριση των μηνυμάτων παίζουν η διάταξη των δοντιών και των χειλιών.
Εκφράσεις όπως «ένα χαμόγελο αξίζει χίλιες λέξεις» ή «του έτριξε τα δόντια» αποκαλύπτουν τη χρήση του στόματος στη μεταβίβαση διαφόρων συναισθημάτων. Η πολλαπλή αυτή νοηματοδότηση του στόματος συνδέεται με την συνολική ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου και με τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και έχει την αφετηρία της στα πρώτα βιώματα της ζωής του ανθρώπου.