Στην ενότητα αυτή θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθώ. Επιλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει και διαβάστε τις σχετικές πληροφορίες.
Methodologia
Μεθοδολογία
επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων, τόσο με τους ενήλικες όσο και με τους ανήλικες ασθενείς μου, είναι για μένα σημαντική. Είμαι πάντα διαθέσιμος να απαντώ σε ερωτήσεις και απορίες σχετικές με τη θεραπευτική αγωγή, στο ιατρείο.
Οι επιλογές θεραπειών και τεχνικών, είναι πολλές και πάντα σύμφωνα με τις εξελίξεις στο χώρο της Ορθοδοντικής.
Ανεξάρτητα από την πληθώρα των τεχνικών που παρέχονται από το ιατρείο μου, θα συστήσω την καταλληλότερη θεραπεία, για την εξατομικευμένη περίπτωση του ασθενούς μου, που θα εξασφαλίσει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Η συνήθης Ορθοδοντική θεραπεία, είναι αυτή όπου τα σιδεράκια συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Στα παιδιά συνιστώνται τα μεταλλικά άγκιστρα και στους ενήλικες μπορεί να τοποθετηθούν κεραμικά διαφανή, πιο αποδεκτά από αισθητικής πλευράς.
1η επίσκεψη
Σε ποιά ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη εξέταση από τον Ορθοδοντικό;
αλή ηλικία για την έγκαιρη διάγνωση ορθοδοντικών προβλημάτων θεωρείται ότι είναι η ηλικία των 8 ετών για τα αγόρια και των 7 για τα κορίτσια. Αν όμως παρατηρηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται στην παραμονή κάποιας βλαβερής στοματικής συνήθειας όπως π.χ. ο θηλασμός του δακτύλου ή να αφορά, την απόπτωση των νεογιλών δοντιών ή την καθυστέρηση εμφάνισης των μονίμων δοντιών ή την μη αρμονική ανάπτυξη των γνάθων, η επίσκεψη στον Ορθοδοντικό είναι επιβεβλημένη ακόμα και σε μικρότερη ηλικία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο Ορθοδοντικός ελέγχει και μελετάει την ανάπτυξη του σκελετού του προσώπου, τη διάπλαση της οδοντοφυίας, την πρόοδο απόπτωσης των νεογιλών, την ανατολή των μονίμων και τον τρόπο σύγκλεισης των δοντιών του, με την μελέτη της κεφαλομετρικής και πανοραμικής ακτινογραφίας.
Ακόμη ο Ορθοδοντικός ελέγχει την λειτουργία του οδοντογναθικού συστήματος (ομιλία, αναπνοή, κατάποση, μάσηση) ως και αν υπάρχουν βλαβερές συνήθειες – έξεις, όπως ο θηλασμός του δακτύλου, η κοπή με τα δόντια σκληρών αντικειμένων, η προώθηση και παρεμβολή της γλώσσας. Αξιολογώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την καταλληλότερη ηλικία (χρονολογική – σκελετική – οδοντική), ο ορθοδοντικός αρχίζει την ορθοδοντική θεραπεία την εύθετο στιγμή.
Συνεργασία με άλλες ειδικότητες
ια την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται όχι μόνο με ανωμαλίες συγκλείσεως των δοντιών, αλλά και με διαταραχές της λειτουργίας του στόματος και με δυσμορφίες του προσώπου είναι απαραίτητη η συνεργασία και με άλλες ειδικότητες της Οδοντιατρικής ή της Ιατρικής (Οδοντίατρος, Περιοδοντολόγος, Προσθετολόγος, Ενδοδοντιστής, Γναθολόγος, Γναθοχειρουργός, Παιδίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Πλαστικός Χειρουργός, Λογοθεραπευτής) ανάλογα με τις ανάγκες του περιστατικού.
Η ορθοδοντική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει και μετακινήσεις δοντιών, επιτυγχάνεται όταν οι ιστοί γύρω από τις ρίζες των δοντιών είναι υγιείς. Όταν έχουμε βλάβη των περιοδοντικών ιστών όπως συμβαίνει πολλές φορές σε ενήλικες ασθενείς μας με ανωμαλία σύγκλεισης των δοντιών, η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει και με την συνεργασία του Περιοδοντολόγου. Θα πρέπει πρώτα ο Περιοδοντολόγος να αποκαταστήσει τη βλάβη του περιοδοντίου και μετά ν’αρχίσει ο Ορθοδοντικός την μετακίνηση των δοντιών. Αλλά και κατά τη διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας και μετά το τέλος της θα πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται και από τον Περιοδοντολόγο.