₋ Καθ’όλη τη διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας είναι αναγκαία η τέλεια στοματική υγιεινή. Μετά από κάθε γεύμα κατακρατούνται τροφές, δημιουργείται η μικροβιακή πλάκα η οποία ενοχοποιείται για τη δημιουργία της τερηδόνας στα δόντια. Το βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων με φθοριούχο οδοντόπαστα μετά από κάθε γεύμα είναι απαραίτητο στοιχείο για να μην έχουμε τερηδοντισμό των δοντιών, ουλίτιδα και αφαλάτωση της αδαμαντίνης.
₋ Κατά τη διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας παρατηρείται διαφόρου βαθμού υπερπλασία των ούλων. Μπορεί να ελαττωθεί το φαινόμενο αυτό με καλή στοματική υγιεινή, με πλύσεις του στόματος με στοματικά διαλύματα και θα εξαλειφθεί μετά το τέλος της Ορθοδοντικής θεραπείας με την αφαίρεση των μόνιμων Ορθοδοντικών μηχανισμών και το καλό και συχνό βούρτσισμα.
₋ Δόντι με βαθύ σφράγισμα ή που έχει υποστεί χτύπημα, μπορεί να νεκρωθεί κάποτε με ή χωρίς Ορθοδοντική θεραπεία και να αλλάξει το χρώμα του (να μαυρίσει). Το νεκρό δόντι, μπορεί κατά την διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας να χρειασθεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
₋ Υπάρχει περίπτωση σε μερικά δόντια να παρατηρηθεί μικρού βαθού απορρόφηση του ακροριζίου τους. Η μικρού βαθμού απορρόφηση είναι δικαιολογημένη και δεν αποτελεί πρόβλημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απορρόφηση των ριζών των δοντιών, μπορεί να μην οφείλεται στην Ορθοδοντική θεραπεία αλλά να έχει προκληθεί από χτύπημα, τραυματισμό ή άλλη διαταρχή αγνώστου αιτιολογίας.
₋ Προβλήματα από την Κροταφογναθική διάρθωση μπορεί να προϋπάρχουν ή να προκύψουν κατά τη διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας. Σημαντικό ρόλο στη βαρύτητα και στη συχνότητα των ενοχλήσεων από την Κροταφογναθική διάρθωση φαίνεται να παίζει η ψυχική ένταση (το άγχος). Η διόρθωση της ανωμαλίας συγκλείσεως των δοντιών βελτιώνει τις περισσότερες φορές τη δυσλειτουργία της Κροταφογναθικής διάρθωσης.
₋ Η θέση και η σχέση των δοντιών δεν είναι σταθερή κα αλλάζει συνεχώς τόσο σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε Ορθοδοντική θεραπεία όσο και σε άτομα που δεν είχαν ποτέ υποβληθεί σε τέτοιου είδους θεραπεία. Μετά την Ορθοδοντική θεραπεία αν παρατηρηθούν τέτοιου είδους αλλαγές στις θέσεις και στις σχέσεις των δοντιών – συχνότερα παρουσιάζονται στα κάτω πρόσθια δόντια – μπορούν να αντιμετωπισθούν.